Vorträge, Diskussionsveranstaltungen, Podiumsdiskussionen etc. mit Beteiligung des Fakultätszentrums

• Käthe-Leichter Antrittsvorlesung “Jeune femme d’un pays de l’Est cherche homme en vue d’un mariage”. Exploring East European Women’s History through Research-based Exhibitions. Vortragende Beáta Hock, Ph.D., Leibniz Institute for the History and Culture of Eastern Europe (GWZO), Leipzig. 15 Dezember 2021, 18:00, vor Ort und online.
  • Vortrag Who’s the Conspiracy Theorist? Not I”: Method, Evidence, and the Unknown in Alternative Research Communities. Vortragende Yvonne M. Eadon (Center for Critical Internet Inquiry, UCLA), Termin am 09.12.2021, 18:30-20:00 CET, online.
  • Projektvorstellung “Eine Freund(innen)schaft und zwei Lebensentwürfe in der Zeit der Neuen Frau.” Nela Samotyhowa und Emilia Andronowska-Abramowska (Ein Werkstattbericht über ein Briefeditionsprojekt). Vortragende Monika Bednarczuk, Termin am 06.12.2021, 18:30-20:00 Uhr in der Kolingasse 14-16, Seminarraum 5.
  • Scaling and (Re)counting Central, Eastern and Southeastern Europe - Round Table im Rahmen der Jahrestagung "Skalen, Normen, Grenzwerte im (digitalen) Wandel" der GWMT und GTG. Speakers: Olessia Kirtchik (Higher School of Economics, Moscow), Borbála Zsuzsanna Török (Univ. Duisburg-Essen), Juraj Medzihorsky (Durham University), Vedran Duančić (Croatian Academy of Sciences and Arts, Zagreb). Organised by the initiative for History of Science in Central, Eastern and Southeastern Europe (HPS.CESEE hpscesee.blogspot.com) Lukas Becht (Vienna), Friedrich Cain (Vienna), Vedran Duančić (Zagreb), Adela Hincu (Bucharest), Daša Ličen (Ljubljana), Katalin Stráner (Manchester) and Jan Surman (Prague).
  • Diskussionsveranstaltung University from Below: Students' Perspectives on Russian Academia (7 July 2021: 18:00 CET, online)